2007. január - 3. évfolyam, 1. szám

Pályázati felhívás

A Tulajdon Alapítvány pályázatot hirdet gazdaságpolitikai elemzések elkészítésére angol nyelvű közgazdasági irodalom, tanulmányok alapján. Témák: – Jövőképek és hosszú távú fejlesztési koncepciók. – Gazdaságpolitika és versenyképesség. – Növekedés és makrogazdasági egyensúly. – Adórendszerek és adóreformok. – Globális rangsorok, besorolások, összehasonlítások....

Bővebben

Polgári Magyarországért Díj

A polgári oldal mindig szemérmes volt a szellemi és erkölcsi teljesítmények elismerésében. Ám fontos, hogy képesek legyünk méltatni és ünnepelni azokat az embereket és közösségeket, akik, amelyek hosszú éveken keresztül közösségerősítő és teremtő tevékenységet végeztek. A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) ezért 2005-ben létrehozta a polgári oldal életműdíjának is tekinthető Polgári Magyarországért...

Bővebben

  • Tilki Katalin

A jogállam kudarca vagy bűnmegelőzési modellprojekt

Ezzel az összefoglaló munkával a szerkesztők és a szerzők egyfajta kézikönyvet kívántak a jogalkalmazók kezébe adni, akik az igazgatás bármelyik szintjén találkozhatnak az ingatlancsalás lehetőségével, de joggal bízhatnak abban is, hogy a jogalkotók számára is segédanyaggá válik kötetük. Ugyanakkor jó szívvel ajánlható bármely laikus, de jogtudatos polgárnak is, aki felelősséget érez saját és a környezetében élő embertársai biztonságáért.

Bővebben

  • Mezei István

Városi civil szervezetek 2006 tavaszán

Mivel kisvárosokról van szó, elmondható, hogy ez a helyzet egzisztenciális értelemben is a múlt visszatértét jelzi, mert a kinyilvánított pártszimpátia dönti el, ki lesz a helyi önkormányzati intézmény új vezetője, ki lesz a megüresedett álláshely új betöltője.

Bővebben

  • Petz Ernő

Haza vagy hatalom

Írásomon sokan mosolyogni fognak, mások cinikus megjegyzéseket tesznek (hiszen parlamenti demokrácia van!), de higgyék el, nincsen más kiút. A rendszerváltozás vesztesei, azaz a többség számára a jelenlegi Magyarország maga a reménytelen kiúttalanság. A hatalomban levőknek pedig azt üzenem, hogy a haza jövője fontosabb, mint a hatalom birtoklása.

Bővebben

  • Gazda István

Polgári Zsemle

Ha egy mód van rá: szálljunk magunkba, nem biztos, hogy a zsemle polgári vagy nem polgári voltán kellene rágódnunk (már akinek azt a fogazata lehetővé teszi). Kezdjünk el inkább gondolkodni, nézzünk körül tudós elődeink háza táján, s akkor talán egy kicsit másképp fogjuk látni a világot az elkövetkező hónapokban és években.

Bővebben

  • Gorka Sebestyén

Mit várok 2007-től

Remélhetőleg a Fidesz megérti, saját érdeke, hogy nagyobb legyen a választék, több alternatíva legyen a mi politikai oldalunkon, és így szélesítvén a potenciális választók körét, képes lesz megbuktatni a kormányt 2010-ben.

Bővebben

  • Vörös József

Az egyetem, mint vállalat

Egy pesszimista minden lehetőségben a nehézséget látja, egy optimista minden nehézségben pedig a lehetőséget (Sir Winston Churchill). A felsőoktatás mostoha körülményei ellenére tehát, legyünk optimisták.

Bővebben

  • Cséfalvay Zoltán

Circulus diaboli

A 2007-es esztendő igazi kérdése, hogy a magyar politikai elit képes-e megszakítani az elmúlt esztendők ördögi köreit.

Bővebben

  • Vízkelety Mariann

2007: a kijózanodás éve?

„Üzenem az otthoni hegyeknek: a csillagok járása változó. És törvényei vannak a szeleknek, esőnek, hónak, fellegeknek, és nincsen ború, örökkévaló. A víz szalad, a kő marad, a kő marad.”

Bővebben

  • Matolcsy György

2007 gazdasági prioritásai

Világos tehát, hogy a kormányzati gazdaságpolitika sem a nemzetközi pénzpiacok, sem az EU közös intézményei, sem pedig a magyar közgazdasági szakma liberális reform célkitűzéseinek nem felel meg, a várható eredményei éppen ellentétesek azokkal.

Bővebben