2006. június - 2. évfolyam 6. szám

  • Matukovics Gábor

Az adórendszer hatása a magyar kis- és középvállalkozások osztalékpolitikájára 1998–2002 között Magyarországon

Az adórendszer hatása a magyar kis- és középvállalkozások osztalékpolitikájára 1998–2002 között Magyarországon

A magyar kis- és középvállalkozások osztalékfizetési döntéseit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a tulajdonosok osztalékfizetési döntését nem befolyásolja az a tény, hogy beruházási döntéseikhez felhalmozott saját forrásra van szükségük. A 20%-os osztalékadóval kivehető, de osztalékként ki nem fizetett forrásokkal a magyar kis- és középvállalkozások nem ésszerűen gazdálkodnak.

Bővebben

Prospektív identitás vagy alkalmi konfiguráció

A Nemzetstratégiai Alappillérek konferenciasorozat keretében hatodik alkalommal, Prospektív identitás vagy alkalmi konfiguráció címmel rendezett kerekasztal-vitát a KJF Posztmodernológiai Kutatóközpont és a Professzorok Batthyány Köre 2006. március 8-án. A felkért hozzászólók, Gazsó Ferenc, Ludvigh Károly, Pethő Bertalan és Vass Csaba voltak.

Bővebben

  • Császár Zoltán

A globális média szerepe a globális térben

CSÁSZÁR ZOLTÁN okleveles politikai szakértő(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A Polgári Szemle áprilisi számában felvillanyozó írás jelent meg Pethő Bertalan tollából, A Média regulája címmel. Habár a szerző cikkének mondanivalójával túlnyomórészt egyetértek, mégis érdemesnek láttam, hogy – egykori médiamunkásként – néhány konkrétummal egészítsem ki, támasszam alá Pethő írását. Mindezt tettem úgy,...

Bővebben

Nyílt levél Kóka János ügyvezető miniszter úrnak

A Népszabadság május 24-i számában, Kóka János „ügyvezető gazdasági miniszterrel” készült interjú a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban olyan súlyos tévedéseket és hamis állításokat tartalmaz, amelyek mellett nem mehetünk el szótlanul, és amelyeket könnyen lehetett volna előzetesen tisztázni. Reméljük, hogy ez az írás nem része annak a koncentrált támadásnak, amelyek az utóbbi hetekben érték a Magyar...

Bővebben

  • Egedy Gergely

A multikulturalizmus dilemmái: Nagy-Britannia példája

A multikulturalizmus dilemmái: Nagy-Britannia példája

A 2005 nyarán Londonban felrobbantott bombák és az ősszel Birminghamben és Párizsban felgyújtott autók a modern nyugati-európai társadalmak egyik legveszélyesebb problémájára figyelmeztettek: a nyugati és a bevándorlók képviselte kultúrák együttélésének nyilvánvaló zavaraira.

Bővebben