2009. december - 5. évfolyam, 6. szám

A Baross Gábor Gazdaságpártoló Társaság állásfoglalása Magyarország kulturális állapotáról

A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság 2009. november 25-én „Két kultúra – egy kultúra” címmel szervezett vitaesetet, ahol előadást tartott Hámori József, akadémikus, volt miniszter; Tulassay Tivadar akadémikus, a SOTE rektora; és Pokorni Zoltán polgármester, volt miniszter. Az előadások és a vita alapján a Társaság az alábbiakban foglalja össze álláspontját a magyar társadalom kulturális...

Bővebben

  • Evgeniy Kuzkin - Iuliia Shybalkina

The Estimation of Suitability of Diversification of Production at Expense of Complementary Goods and Servicesa

The article proves the suitability of carrying out of diversification of production at enterprises at expense of complementary goods and services and devises the formula of the multiplier of complementarity. This formula allows calculating in how many times the general profit of the enterprise will increase due to increase of volumes of realization of one of complementary goods.

Bővebben

  • Imre István

Fasisztaveszély, avagy melyik ajtórésben van farkasláb?

IMRE ISTVÁN közgazda. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) Dr. Póczik Szilveszter történész „A fasizmusok társadalmi előfeltételeiről történelmi és jelenkori perspektívában, avagy van-e fasisztaveszély?” címmel és tartalommal írt nagyon érdekes cikket a Polgári Szemle 2009/5. számában. „Célunk a demokrácia rákfenéjének elhárítása” Mielőtt az érdemi kérdésbe merülnék, szeretném...

Bővebben

  • Zsugyel János

Hantos Elemér útja a nagytérgazdaság eszméjétől a közép-európai országok átfogó együttműködésének gondolatáig

http://www.hantosprize.org/

Hantos Elemér munkássága a közép-európai országok gazdasági együttműködésének fejlesztésére úttörő jellegűnek tekinthető. A vesztes világháborút követő helyzetben a bezárkózás és passzivitás helyett nyitottság és aktivitás útját választotta. A nemzetközi igényekhez illeszkedő, szakmai alapokról kiinduló javaslatait részletesen kidolgozta, és fáradhatatlanul hozta a hazai és nemzetközi közvélemény tudomására. Szakmai tekintélyével, széles körű ismertségével elérte, hogy gondolatai bekerültek a nemzetközi köztudatba, s nem rajta múlt, hogy a megalapozott elképzelésekből a történelem realitásai utópiát kreáltak. Hátrahagyott munkássága azonban tiszteletet ébreszt, és tanulságokat hordoz. Számos részlete máig érvényes és megvalósításra érdemes, s néhány elképzelése az európai integráció jelenlegi megoldásaiban él tovább. Ugyanakkor a közép-európai népek megbékélését szorgalmazó alapállása példamutató lehet számunkra, s a térség valamennyi elkötelezett szakembere számára.

Bővebben

  • Kurunczi Mihály

A geotermia mint hazai energiaforrás

http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_power

A geotermia-hasznosítás jelentőségét egyre több önkormányzat ismeri fel. A méreteiben és komplexitásában minta értékű vásárhelyi projekt mellett egyre több rendszer létesül. Hogy országos méretekben is hatékonyan és ésszerűen élni tudunk-e ezen természeti kincsünkkel, hogy megmarad-e ez nekünk magyaroknak… kizárólag rajtunk múlik.

Bővebben

  • Gál Vilmos

A világkiállítások és Magyarország (1851–1900)

http://de.wikipedia.org/wiki/Weltausstellung_1873

A századforduló hatalmas, talán minden idők legnagyobb világkiállításán Magyarország 161 nagydíjat, 264 arany-, 390 ezüst-, 366 bronzérmet, valamint 250 dicsérő oklevelet szerezve az összes résztvevő nemzet között az ötödik helyen végzett.

Bővebben

  • Novoszáth Péter

A foglalkoztatás növelésével a gazdasági bajok meggyógyításáért

http://www.flickr.com/photos/pontodeak/

Magyarország pénzügyi, gazdasági helyzete egyre inkább romlik, és minden hangzatos ígéret és állítás ellenére gyakorlatilag csődben van, piaci módon nem finanszírozható, az ország újkori történelme egyik legmélyebb társadalmi és gazdasági válságát éli át, és külföldi hitelfinanszírozás, lélegeztetőgép nélkül már nem lenne működőképes. Az ország adósságállománya és az ezzel járó terhek például cikkem megjelenése óta is jelentősen tovább növekedtek. És egyre csak növekednek jelenleg is. Magyarország, ha lehet, még mélyebb gödörbe került ebben a tekintetben, mint Argentína 2001-ben.

Bővebben

  • Prugberger Tamás

Politikai felelősség közjogi, büntető- és polgári jogi felelősséggel kiegészítve

www.eu2007.pt

Elképzelhető, hogy a jelenlegi kormányt felváltó új kormány itt leírt vagy ehhez hasonló felelősségfelvetése az Európai Unió rosszallását váltja ki. Ez esetben azonban akár az EU-val szemben benyújtható perrel is ki lehet mutatni az Unió felelősségét a jelenlegi magyar gazdasági helyzetért, mert a pénzügyi biztos, Almunia tisztában volt azzal, hogy a gyurcsányi gazdaság- és pénzügyi politika katasztrofálisan rossz, mégis a bizottság felé azt jelentette, hogy az minden tekintetben helytálló. Ez a jelentés jelentős mértékben közrejátszott abban a kárban, ami az országot érte. A biztos tevékenységéért pedig a bizottság és annak elnöke, végső soron pedig az Unió felelősséggel tartozik.

Bővebben

A tartalomból

Miért jelentett veszteséget a privatizáció a magyar állam számára? Milyen módon kerültek manipulálásra az európai uniós pályázatok vagy a közbeszerzési eljárások? Lehet-e ezen cselekményeknek büntetőjogi vagy polgári jogi következménye? Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozik Prugberger Tamás cikke. Földrajzilag, nagyságrendileg is távol van tőlünk Argentína. Novoszáth Péter írása, amely a korábbi argentin válságról...

Bővebben