2005. november - 1. évfolyam, 10. szám

  • Kacsó András

Rászorultság és piacgazdaság az energetikában

A dolog természetéből adódik, hogy a „játékosok” egymás ellenfelei, és ebben a harcban semmi sem korlátozza őket, még ha taktikai okokból átmenetileg szövetségek is jönnek létre, vagy egyes „játékosok” visszavonulnak a harctér egy részéről. Ennek a viselkedésnek természetes kísérője, hogy a „vesztesek”-nek nincs kegyelem.

Bővebben

Befejeződött a Nemzeti Konzultáció

A Nemzeti Konzultációs Testület tagjai május vége óta 1,6 millió emberrel létesítettek kapcsolatot személyesen, levélben, telefonon, a Nemzeti Konzultációs Központban, a Faluparlamentek gyűlésein, az Új Budapest Fórumokon, az autóbuszos országjárás keretében. A Testület tagjai 50 000 km-es útjuk során 700 településen jártak, megszólítva a magyar társadalom minden rétegét, és meghallgatva az emberek véleményét,...

Bővebben

  • Szőnyi Zoltán

A nukleárisenergia-termelés helyzete és jövője

A Paksi Atomerőmű nélkülözhetetlen. Magyarország villamosenergia-termelését a Paksi Atomerőmű 39%-ban biztosítja. A 4 blokk esetében ez 1755 MWe teljesítményt jelent. Az energiatermelés kiegyensúlyozott, a kiotói követelményeket teljesíteni tudjuk.

Bővebben

  • Kaderják Péter

Egy ígéret nyomában (nem lesz gázáremelés)

Milyen tényezőktől függ a politikai viták kereszttüzébe oly gyakran kerülő végfelhasználói gázár? Mit tehet a kormány, rosszul vagy jól, a gázár befolyásolására? Melyek lehetnének egy polgári kormány számára követendő politika alapelvei a gázárak tekintetében?

Bővebben

  • Petz Ernő

A biomassza energetikai hasznosítása

A világ energiaellátásában új időszámítás kezdődik. A korábbi figyelmeztető jelzéseket nem vettük komolyan. Rá kellett ébrednünk arra, hogy az energiafogyasztásban nem dúskálhatunk vég nélkül.

Bővebben

  • Járosi Márton

A magyar energiapolitika alapjai

Több mint tíz éve nem készült Magyarországon átfogó energiapolitikai koncepció. Az energiaipari privatizáció és liberalizáció, valamint uniós csatlakozásunk alapvetően új helyzetet teremtett, az új nemzeti energiapolitika (stratégia) kidolgozása sürgető feladattá vált.

Bővebben