2006. április - 2. évfolyam 4. szám

„Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díj

„Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díj A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) fiatalok tevékenységét kívánja elismerni a most alapított, egymillió forintos juttatással járó díjjal. A 2005 decemberében átadott „Polgári Magyarországért” Díj – melyet Mádl Dalma kapott – feltételeivel összecsengve, de kimondottan a fiatal korosztály értékteremtő tevékenységére teszi a hangsúlyt...

Bővebben

  • Kovács Balázs

Fejlesztő állam a XXI. században

Fejlesztő állam a XXI. században

2006 tavaszán hazánkban valamennyi jelentősebb politikai erő között konszenzus látszik kirajzolódni abban a kérdésben, hogy Magyarországon kisebb, de aktívabb államra van szükség. Ugyanakkor a politikai viták kereszttüzében arról már kevesebbet hallani, hogy milyen szerepe legyen ennek a hőn áhított kicsi és aktív államnak.

Bővebben

  • Pethő Bertalan

A Média regulája

A Média regulája

A Média életünk kiiktathatatlan és sokféleképpen vitatott része lett. Kielégítően komplex elmélete azonban nincsen. Vitatása ezért nem szokott olyan eredményre vezetni, amelyik a gyakorlatban használható lenne, amikor szabályozásának, vagy éppen fordítva, a deregulálásának az igényét fogalmazzák meg. Ebben az írásban a hazai helyzet figyelembevételéve épített elméletet foglalom össze röviden.

Bővebben

  • Prugberger Tamás

A társadalombiztosítási járulék csökkentéséről: esélyek és veszélyek

A társadalombiztosítási járulék csökkentéséről: esélyek és veszélyek

A mértékadó közgazdászoknak egy kisebb csoportja, élén Bod Péter Ákossal, a tbjárulék leszállítása tekintetében óvatosságra int, ugyancsak a tb-alapok veszteségessé válásától tartva. Ezért a tb-járulékok egyszerre történő radikális csökkentését veszélyesnek tartja, a járulékmérséklést ezért legfeljebb csak hosszú távon, fokozatosan tartja elképzelhetőnek.

Bővebben

  • Botos József - Botos Katalin

A mellényt újra kell gombolni

A mellényt újra kell gombolni

A magyar mítosz az, hogy a ’90-es évek második felében végrehajtott társadalombiztosítási reform megoldást jelentett egy fenntartható nyugdíjrendszer létrehozására. Azt szeretnénk az alábbiakban megvizsgálni, hogy ez a mítosz mennyire megalapozott.

Bővebben