2005. október - 1. évfolyam, 9. szám

  • Ohnsorge-Szabó László

Az állam funkcióiról és az adócsökkentésről

Az állam feladatainak átláthatósága szükséges feltétele a távlatos gondolkodásnak, és annak, hogy a közösség egyszerű tagja is átlássa, mit nyújt az állam adó- és járulékfizetéséért cserébe. Ezáltal teremthető meg a bizalom a nagypolitika és a jövő iránt. Ezt szolgálhatja a közkiadásoknak és állami bevételeknek a lényegre koncentráló, viszonylag közérthető összefoglalása és nemzetközi összehasonlítása, amely a stratégiai döntésekhez szükséges választói tisztánlátást megteremti.

Bővebben

  • Botos Katalin

Kisvállalkozások és gazdaságpolitika

A középosztályba nem pusztán valamiféle vagyoni cenzus alapján kerül az ember, nem is csak a műveltséghez, civilizáltsághoz kötött fogalom. A Mittelstand leglényegesebb részét az önálló egzisztenciák alkotják. Azok a kis- és középvállalkozások, amelyekben a tulajdonos többnyire maga is munkavállaló, termelésirányító szakember.

Bővebben

  • Vizvári Béla

A magyar felsőoktatás valódi finanszírozási kérdései

A jelen dolgozat célja rávilágítani arra, hogy a magyar felsőoktatás jelenlegi finanszírozási rendszere állandó működési zavarokat generál, mert szerkezetében gyökeresen különbözik a valódi költségektől, és emiatt a bevételeket és a költségeket nem lehet egymásra leképezni.

Bővebben

  • Póczik Szilveszter

Az iszlám forradalom

Az Irakban elszabadult terrorista-ellenállás, a madridi és londoni robbantássorozatok és a számtalan, még idejében leleplezett merényletkísérlet világszerte arra utal, hogy jelenleg olyan háború felé sodródunk, amelyben nem lehet győzni, nem lehet vereséget szenvedni, de nem lehet békét kötni sem.

Bővebben

  • Mezei István

Helyzetjelentés egy nagyvárosi napilap megszűnéséről

MEZEI ISTVÁN a Nyilas Misi Alapítvány szervezője, vitavezető, Miskolc. A miskolci Déli Hírlap című napilapot a külföldi tulajdonos 2003-ban beolvasztotta a megyei napilapba. A fokozatosan szélnek eresztett újságírók közül néhányat 2005 januárjában meghívta egy közönségtalálkozóra a miskolci Nyilas Misi Közösségi Ház, ahol végre elmondhatták az évek óta magukban hordott sérelmüket. Elfogadta...

Bővebben

Állásfoglalás

A Polgári Magyarországért Alapítvány Civil Egyeztető Fóruma – 145 civil szervezet nevében – aggodalommal értesült a Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA) is érintő kötelező maradvány képzéséről és a támogatási szerződések megkötésének elhúzódásáról. Az NCA honlapján található információk szerint a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló törvényben az NCA előirányzatában a támogatásokra...

Bővebben