2005. április - 1. évfolyam, 3. szám

  • Sebestyén Tibor

Korrupciós trendek a magyar és nemzetközi adatok tükrében
1. rész

Korrupció: egy jelenség, egy kór, amely csaknem mindenhol jelen van, amiről rengeteget beszélünk, s amiről mégis igen keveset tudunk. A Műhely rovatban ismertetett kutatás tények és adatok alapján rajzol képet a korrupció magyar és nemzetközi trendjeiről. Nemzetközi viszonylatban e téren közepes szinten állunk, de a megítélésen sokat ront, hogy a változási tendencia nem kedvező, sőt…

Bővebben

  • Péter Gyula

Otthonteremtés európai és polgári módon

Gazdasági, társadalmi, de szociális szempontból is kulcsfontosságú stratégiai elem az otthonteremtés. Az első lakáshoz jutás, a bérlakásépítés, az energiatakarékos és környezetkímélő építési megoldások és még számos egyéb kritérium összehangolására született az Európai Otthonteremtési Program. Ezt ismerteti második cikkünk.

Bővebben

  • Cséfalvay Zoltán

Mindig van egy másik út is

A globalizáció önmagában nem jó vagy rossz, hanem a kihívásaira adott válaszok minősítik – ez a témával foglalkozó cikkünk szerzőjének kiinduló tézise. Tévhitek és doktrínák szétoszlatása s a helyettük alkalmazható gazdaságpolitika felvázolása – tíz tételben. Tételek, amelyekkel vitatkozni talán lehet, talán kell is, de amelyek megoldását nem lehet importálni, a helyes stratégiát nekünk és itt kell kidolgozni, illetve megvalósítani.

Bővebben