2007. május - 3. évfolyam, 5. szám

  • Sebestyén Tibor

Növekedés, árszabályozás és szabadság a hazai energiapiacokon

Egy nagyobb vállalat vagy vállalatcsoport sok ágazatban nemcsak a piaci környezetét tudja számára előnyösen befolyásolni, hanem gyakran számos olyan belső megoldást is tud alkalmazni, amely hatékonyabb működéshez vezethet, ezért a globális piac egyik jellemzője a szervezeti méretek növekedése. A vállalatnövekedési trend érvényesülése igaz az európai energiaipar nagyvállalatai esetén is – köztük azokra is, amelyek már hazánkban is megvetették a lábukat.

Bővebben

A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság állásfoglalása az állami tulajdonban álló műemlékekről

A Baross Gábor Társaság (www.baross.org) a 2007. áprilisi vitaestjén az állami tulajdonban lévő műemlékek és kastélyok kérdésével foglalkozott. A műemlékvédelemben érdekelt és közreműködő szakemberek vitaindító előadásaiból és a vitából nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzeti vagyon ezen fontos részét képező műemlékvagyon megőrzése és kezelése terén sürgős változásokra van szükség. A műemlékek (várak,...

Bővebben

  • Egedy Gergely

Politikai kultúra és demokráciadeficit

http://flickr.com/people/melyviz/

Gazdaságunk teljesítőképessége folyamatosan hanyatlik, társadalmunk szétesik, pusztulásra ítélt kórházaink felszerelését teherautókkal hordják szét a „spontán privatizáció” legújabb hullámában, a szellemi légkört pedig a kölcsönös gyanakvás és gyűlölet uralja. E szomorú fejlemények aligha választhatók el attól, hogy a magyar demokráciának a rendszerváltáskor felhúzott épületén egyre több repedés mutatkozik. Valójában senki sem tudja, hogy mennyi tartalék van még a rendszerben, s mennyit bír még ki – csak annyi fogalmazható meg, hogy a tavalyi év parlamenti és utcai csatározásai épp arról szóltak, milyen is legyen a mi demokráciánk.

Bővebben

  • Imre István

Reform vagy pénzbehajtás

http://flickr.com/people/szilveszter_farkas/

Mindezekkel nem azt akartam mondani, hogy nincs itt az ideje a változtatásnak, azt sem mondom, hogy üzleti szempontoknak nem lehet szerepe az egészségügyben. Abban viszont biztos vagyok, hogy az érintettek, az orvosok, de legfőképp a mai és holnapi betegek nélkül lehet jó megoldásokat találni, márpedig a még előttünk álló feladatok talán nehezebbek, mint az eddigiek. És mindezek ellenére az alapvető kérdésekről nem vagy alig folyik nyílt, tárgyszerű vita. Marad a gumicsont: egy biztosító vagy több biztosító.

Bővebben

  • Petz Ernő

Van gáz! Gáz van?

http://flickr.com/people/hotreactor/

A gázellátással kapcsolatos mozaikszerű események alapján nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a Gyurcsány-féle kijelentések, elszólások, illetve a Putyin–Gyurcsány találkozók, vajon elsősorban nem Gyurcsány Ferenc jövőjét hivatottak-e előkészíteni. Minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy pünkösdi királysága már nem tarthat sokáig. Mit fog vajon utána csinálni? Megelégszik a kádkőgyártással, a közben jelentősen megnövelt vagyonának (majd még kiderül) kezelésével az, aki mint miniszterelnök a világpolitika színpadán folyó tragikomédia szereplőjévé vált? Valószínűleg nem. G. Schröder volt német kancellár példáját követve méltó szerephez juthat, pl. a Kék Áramlat konzorcium igazgatóságában, vagy más intézményében. Szerepjátéka alapján, vajon jól megismertem őt? A közeli jövő majd választ ad. De addig még ki kell érdemelnie az új pozíciót, mint ahogy Schröder is kiérdemelte.

Bővebben