Nemzetközi gazdaság- és társadalompolitika

  • Dobó Róbert–Pintér Tibor

Az EU intézményrendszerének megítélése

Az EU intézményrendszerének megítélése

Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja. Az európai integráció hosszadalmas folyamat, amely alapja a jó gazdasági, de legfőképpen politikai együttműködés. Az európai integráció továbbra is fejlődik, hiszen egyes országok a közeljövőben csatlakozhatnak az Európai Unióhoz. Központi kérdés a fenntartható integráció a Brexit kapcsán, illetve az európai értékrendekkel kapcsolatos uniós szintű viták. A politikai viszony Magyarország és az EU-tagállamok, illetve maga az EU intézményrendszere között változó, és a politikai viszony javulása vagy megromlása révén azok lakossági megítélése is változik.

Bővebben

  • Tózsa István–Sallai János

Geostratégia az EU délkeleti kapujában

Geostratégia az EU délkeleti kapujában

A tanulmány a 2015 óta felerősödött, Európába irányuló ázsiai és afrikai migráció geo-stratégiai okait mutatja be. Térképekkel és műszaki határvédelmi adatokkal illusztrálva ismerteti a magyar kormány válaszintézkedéseit, annak hatásait, különös tekintettel az Európai Unió délkeleti határszakaszára és a schengeni határvédelemre. A tanulmány rávilágít az egész Európát érintő globális folyamat geostratégiai jelentőségére.

Bővebben

  • László Kozár–György Iván Neszmélyi

Economic Relations Between Hungary and the ASEAN Region

Economic Relations Between Hungary and the ASEAN Region

Economic integration was started half century ago by five countries in the Southeast Asian region. As a result, by now the ten members of ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) have grown to be a new Asian economic power besides China, Japan, India and South Korea. Beyond the overview of the main steps in this five-decade development, the authors aim to give an insight into the economic, social and political aspects of relations between Hungary and the ASEAN. The timeliness of the topic can be underlined by the foreign economic strategy of “Eastern Opening”, proclaimed by the Hungarian Government in 2012.

Bővebben

  • Iván Dániel–Koi Gyula

Állam és jog az ellentétek földjén II.

Állam és jog az ellentétek földjén II.

Jelen tanulmány célja Jany János Jogi kultúrák Ázsiában című magnum opusának ismertetése és elemzése. Írásunk terjedelmes voltát azon tény indokolja, hogy egy több mint hétszáz oldalas kézikönyv recenziószerű bemutatása még a kötet legjelentősebb erényeit sem lenne képes kidomborítani. Ugyanakkor szintén értelmetlen volna a mű egy rövidebb kivonatát parafrázisszerűen közzéadni, mintegy megcsonkítva azt. A második rész a hindu és buddhista jogot, a kínai jogot, a kínai jog hatása alatt fejlődött társadalmakat, továbbá a japán jogot, valamint az (élő) törzsi jogokat mutatja be.

Bővebben