A szakmai érdek-, és munkaküzdelem jogi és politikai megítélésének kérdése a pedagógus és a háziorvos demonstrációk vetületében

 

Polgári Szemle, 19. évf. 4–6. szám, 2023, 177–192., DOI: 10.24307/psz.2023.1212

Prof. Dr. Prugberger Tamás, egyetemi tanár, az állam- és jogtudomány akadémiai doktora (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglalás

A szerző kiindulásként kritikával illeti a magyar szakirodalmat, mely a munkaküzdelem vizsgálatát a sztrájkra szűkíti le, és nem foglalkozik a „lock out”-tal, valamint a bojkottal, holott az egyik a másikba csúszhat át. A szerző a tanulmányban kimutatja, hogy egy lokális sztrájk, bojkott vagy kizárás globális méretűvé, és úgyszintén egy helyi szintű tüntetés is összekapcsolódva egy lokális sztrájkkal országos méretű sztrájkká és politikai küzdelemmé válhat. Ezért szükséges a kérdést komplexen vizsgálni.

Kulcsszavak: sztrájk, kizárás (lock out), bojkott, demonstráció, munkaharc, politikai küzdelem

The Question of the Legal and Political Assessment of the Professional Interest and Labor Struggle in the Perspective of the Teachers’ and General Practitioners’ Demonstrations

Summary

As a starting point, the author criticizes the Hungarian literature, which narrows the examination of the labor struggle to the strike, and does not deal with the "lock out" and the boycott, even though one slips into the other. In the study, the author shows that a local strike, boycott or lock out can become global, and a local demonstration can become a national strike and political struggle by connecting with a local strike. Therefore, it is necessary to examine the issue in a complex manner.

Keywords: strike, lock out, boycott, demonstration, industrial action, political struggle