Greenwashing a közbeszerzésben?

 

Polgári Szemle, 19. évf. 4–6. szám, 2023, 147–157., DOI: 10.24307/psz.2023.1210

Prof. Dr. Tátrai Tünde , egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglalás

A közbeszerzések zöldítése aktuális téma, hiszen a közpénz elköltése során legalább annyi hatást gyakorolhatunk a beszerzésre kerülő áruk és szolgáltatások tartalmára, mint az azokat felhasználó, igénybe vevő állampolgárok hozzáállására. Az alapkérdés, hogy hol van az a pont, amikor úgy értékelhető, hogy az ajánlatkérő valójában csak adminisztratív módon tesz eleget a fenntartható közbeszerzés biztosítására irányuló igénynek. A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan közbeszerzési környezetben, ahol eleve kockázatkerülésre rendezkednek be az ajánlatkérők, a legegyszerűbb zöld ötletet is díjazni kell és nem “greenwashing”-ként azonosítani. Minél fejletlenebb egy közbeszerzési kultúra, annál nagyobb szükség van a kevésbé kreatív közbeszerzők edukálására, ötletek felvetésére és az alkalmazás pozitív értékelésére. 

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: H41, H57, Q56, Q58

Kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld közbeszerzés, greenwashing

Greenwashing in Public Procurement?

Summary

Greenwashing public procurement is an important issue, as spending public money can have as much impact on the content of the goods and services procured as on the attitudes of the citizens that use and benefit from them. The fundamental question is to find the point where it can be assessed that the contracting authority is in fact only administratively meeting the need to ensure sustainable public procurement. The article points out that in a public procurement environment where contracting authorities are inherently risk-averse, even the simplest green idea should be rewarded and not identified as greenwashing. The less developed a procurement culture , the greater the need to educate less creative procurers to raise ideas and to evaluate their application positively.

Journal of Economic Literature (JEL) codes: H41, H57, Q56, Q58

Keywords: sustainability, green public procurement, greenwashing