Integritáselvű és eredményes vezetői irányítás a közvagyonnal működő gazdasági társaságoknál

 

Polgári Szemle, 19. évf. 4–6. szám, 2023, 119–132., DOI: 10.24307/psz.2023.1208

Dr. Domokos László, címzetes egyetemi tanár (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglalás

A nemzetek gazdaságainak versenyképessége a hatékonyság javulásának a függvénye – állítják a nemzetközi gazdasági értékelő szervezetek szakértői. Ez széles körben el is fogadott, de a kérdés: hogyan érvényesüljön ez a hatékonyság javítás az egyes gazdálkodó szervezetek esetében. Közérdek, ha ezek a gazdálkodó feladatokat ellátó, közpénzen is működnek és közvagyon felhasználásával nyújtják szolgáltatásaikat. Egy közvállalat esetében a szabályos és csalásmentes, integritás-elvű vezetés alapkövetelmény, és ennek gyakorlatba ültetése a vezető alapérdeke. A közpénzek elköltése esetén a teljesítmény fokmérője az eredményesség, amely eredményesség a dokumentált célok, stratégiai elfogadásán majd ennek a gazdasági társaság menedzsmentjének alkalmazásának minősége határozza meg. 

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: H10, P43, P48

Kulcsszavak: integritás, stratégiai irányítás, felelős vezető, közvagyon

Integrity-Driven and Effective Corporate Governance in Companies Funded through Public Assets

Summary

The competitiveness of the nations' economies depends on the improvement of efficiency, claim experts of international economic evaluation organizations. This is a widely accepted fact, but the question remains: how should this improvement in efficiency be implemented in the cases of individual business organizations? It is in the interest of the public if these entities, which perform economic tasks, also operate on public funds and provide their services using public assets. In the case of a public company, orderly and fraud-free, integrity-based management is a fundamental requirement, and the implementation of this is the core interest of the head of the organization. In the case of spending public funds, the measure of performance is effectiveness, which is determined by the quality of documented goals and their strategic acceptance, and the application of these by the company's management. 

Journal of Economic Literature (JEL) codes: H10, P43, P48

Keywords: integrity, strategic management, responsible manager, public property