Hazai vélemények néhány népességcsökkenést befolyásoló tényezőről

 

Polgári Szemle, 19. évf. 1–3. szám, 2023, 114–133., DOI: 10.24307/psz.2023.0908

Dr. Fenyvesi Éva , tudományos dékánhelyettes, főiskolai tanár, BGE KVIK (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Dr. Kovácsné Székely Ilona főiskolai tanár, BGE KVIK (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Dr. Pintér Tibor egyetemi docens, BGE KVIK (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Balla Gréta Barbara hallgató, Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégium BGE KVIK (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglalás

A népességcsökkenés súlyos demográfiai, gazdasági és társadalmi következményekkel jár, mint például az elöregedő társadalom, a munkaerőhiány, az egészségügyi- és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdése. Kutatásunkban a gyermekvállalást ösztönző eszközök hatékonyságát, a be- és kivándorlással, a családi és házassági intézmény átalakulásával kapcsolatos nézeteket vizsgáltuk a megkérdezettek válaszai alapján. A klaszteranalízis során a válaszadók négy csoportja különült el, melyeket leíróstatisztikával és box-whisker’s ábrákkal elemeztünk. Az eredményeink szerint a kornak, a nemnek és az iskolai végzettségnek véleményalakító hatása van. Az álláspontok leginkább a gyermekvállalás ösztönzése kérdéskörben különböztek. Ellenben egyetértettek abban, hogy a bevándorlók beilleszkedését segítő programok nem lehetnek megoldás a népességcsökkentésre. A válaszadók véleménye a statisztikai adatoktól leginkább a házasságkötések és a válások számának alakulásában tért el.

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: F66, H53, I38, J11, J12, J60

Kulcsszavak: népességcsökkenés, gyermekvállalás ösztönzése, klaszterelemzés

Hungarian People’s Opinion on Some of the Factors Affecting Population Decline

Summary

Population decline has serious demographic, economic and social consequences, such as an ageing society, labour shortages, and the issue of sustainability of health and pension systems. Our research examined the effectiveness of incentives to have children, views on immigration, emigration and changes in the family and marriage institution, based on the responses gathered. In the cluster analysis, four groups of respondents were identified and analysed using descriptive statistics and box-whisker plots. Our results show that age, gender, and education have an opinion-shaping effect. The main difference of opinion was on the issue of encouraging childbearing. However, they agree that programmes to help immigrants integrate cannot be the solution to population reduction. Respondents' views differed most from the statistics on the evolution of the number of marriages and divorces.

Journal of Economic Literature (JEL) codes: F66, H53, I38, J11, J12, J60

Keywords: population decline, encouraging childbearing, cluster analysis