A visegrádi országok válasza a demográfiai kihívásokra – fókuszban a családpolitika

Polgári Szemle, 18. évf. 1–3. szám, 2022, 235–249., DOI: 10.24307/psz.2022.1117

Dr. Pátkainé Bende Anna, PhD hallgató, Széchenyi István Egyetem, Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglalás

A visegrádi országok kiemelt céljai közé tartozik a családok védelme és a gyermekvállalás ösztönzése, és ehhez a családpolitika eszközrendszerét hívják segítségül. A tanulmány a V4 országok családpolitikai intézkedéseit tárja fel és hasonlítja össze a közvetlen és közvetett pénzbeli juttatásokra vonatkozóan. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia családpolitikai eszköztárában számos egyező elemet találunk: a családi pótlék, az anyasági támogatás, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás, a lakhatási/ otthonteremtési támogatás és a családi adókedvezmények egyaránt megtalálhatók eszközeik között. Ugyanakkor eltéréseket is megfigyelhetünk a családpolitikai gyakorlataikban, például a támogatások összegében, a jogosultság feltételeiben. A legfőbb különbség, hogy Lengyelország és Csehország gyakran a jövedelmi helyzettől teszi függővé a támogatások folyósítását, míg Magyarországon és Szlovákiában a legtöbb ellátás alanyi jogon jár. A visegrádi országok családtámogatási rendszerei az elmúlt években számos elemmel bővültek, melyek ma már nemcsak a nagycsaládosokat, hanem az egy vagy két gyermeket nevelő családokat is segítik.

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: J11, J13, J18

Kulcsszavak:  családpolitika, családtámogatási ellátások, visegrádi országok

The Response of the Visegrad Countries to Demographic Challenges – Focus on Family Policies

Summary

One of the priority goals of the Visegrad countries is to protect families and support childbearing, using the tools of family policies. The study explores and compares family policies elements in the Visegrad countries for direct and indirect cash benefits. There are a number of similar elements in the family policies of the Czech Republic, Poland, Hungary and Slovakia; family allowances, maternity allowances, infant-care allowances, childcare allowances, housing / home allowances and family tax benefits. At the same time, we can observe differences in their practices, such as the number of benefits and the conditions of eligibility. The main difference is that Poland and the Czech Republic often make the payment of benefits conditional on the income situation of families, while in Hungary and Slovakia most benefits are universal. In recent years, the family support systems of the Visegrad countries have been expanded with several elements that now help not only large families but also families with one or two children.

Journal of Economic Literature (JEL) codes: J11, J13, J18

Keywords: Family policies, family benefits, Visegrad countries