A szilárd adórendszer, mint a költségvetési reziliencia alapfeltétele ellenőrzési tapasztalatok tükrében

Polgári Szemle, 18. évf. 1–3. szám, 2022, 33–47., DOI: 10.24307/psz.2022.1104

Dr. Domokos László, címzetes egyetemi tanár (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Összefoglalás

A reziliencia a gazdaságban a fenntartható fejlődés képessége, eszköze. A pandémia, majd a háborús válságjelenségek során még inkább fontos, hogy az állam költségvetési eszközökkel képes legyen erősíteni a nemzetgazdaság egészének az ellenálló képességét. A reziliencia jegyében a költségvetési hiány átmenetileg megnő, részben a gazdasági szereplők adózási terhének könnyítése során, majd a gazdasági sokk elmúltával a kormányzat jó ütemben helyreállítja a költségvetési egyensúlyt. Kiemelt jelentősége van a központi adórendszer kisvállalkozások fennmaradását befolyásoló jogszerű működésének. A helyi iparűzési adóztatás működésének törvényeket követő átláthatósága pedig különös szerepet kap az önkormányzatok és a vállalkozások kapcsolatában és fenntarthatóságuk perspektívájából.

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: H10, P43, P48
Kulcsszavak: 

költségvetési reziliencia, fenntartható kifehérítés, kisvállalkozások adózása, helyi iparűzési adó

A Solid Tax System as a Prerequisite for Budgetary Resilience in the Light of Audit Experience

Summary

Resilience in the economy is the ability and the tool of sustainable development. During the pandemic and then the crisis phenomena of war, it is even more important that the state is able to strengthen the resilience of the national economy as a whole with budgetary tools. In the spirit of resilience, the budget deficit will temporarily increase, partly in the course of easing the tax burden on economic actors, and after the economic shock has passed, the government will restore the budget balance at a good pace. The legal functioning of the central tax system, which affects the survival of small businesses, is of particular importance. Transparency in the operation of local business taxation, in compliance with the law, is particularly important in the relationship between local authorities and businesses and for their sustainability.

Journal of Economic Literature (JEL) codes:H10, P43, P48

Keywords: budgetary resilience, sustainable whitening, small business taxation, local business tax